Jean Boss - Dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji , prekursor Kuchni Molekularnej w Polsce.







 

Jean Alfons Ange Bos

Szef kuchni, ma 50 lat, pochodzi
z Belgi z miasta Diepenbeek.
W zawodzie kucharz pracuje od 30 lat. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Kucharskiej w Mechelen w Belgii.

W latach 1974-87 pracował w kuchni pałacu królewskiego w Brukseli, jako szef kuchni dla króla Baudouina I i jego małżonki Fabioli jak sam wspomina najczęściej na stole królowała jagnięcina oraz świeże ryby. Ponadto często towarzyszyłem królewskiej parze podczas oficjalnych wizyt, gdzie musiałem prezentować swoje umiejętności kulinarne, a było ich ponad 260. W latach 1975-1987r przez trzy miesiące w ciągu roku pracowałem w pałacu prezydenckim u Prezydenta Habiyaraami w Ruandzie gdzie w ekstremalnych warunkach musiałem przygotowywać uroczyste kolacje dla Prezydentów różnych państw.

Pod koniec lat 80 pracowałem u boku najbardziej znanej osoby z świata kulinarnego, Paul Bocuse który wytłumaczył i pokazał na czym tak naprawdę polega sztuka kulinarna.
W latach 90 byłem szefem kuchni w pałacu księcia Rainera w Monako, a później szefem kuchni Grand Hotel de Cala Rossa na Korsyce, który posiadał w tym czasie 2 gwiazdki w przewodniku Michelin. W tym czasie specjalizowałem się w przygotowywa-niu potraw z owoców morza i różnego rodzaju ryb.

W marcu 2002r. przez blisko pół roku byłem szefem kuchni w Hotelu Haffner w Sopocie, gdzie pozwoliło Jeanowi Bos poznać naszą kuchnie staropolską.

W 2002r. w Mistrzostwach Polski w potrawach z dziczyzny, grzybów i owoców leśnych zdobyłem drugie miejsce. W tym konkursie zaprezentowałem potrawę o nazwie „Pieprz zająca w kurtce z sarniny z sosem z niebieskich jagód w najwspa-nialszej dekoracji jesiennej."

We września 2003r. poznałem Włodzimierza Janowicza który zaproponował mi posadę dyrektora d/s gastronomii w Pałacu Wiejce koło Skwierzyny.

Przez blisko rok czasu pracowałem nad otwarciem pałacowej kuchni.
W Pałacu Wiejce organizowane są szkolenia z różnych dziedzin sztuki kulinarnej, gdzie swoje doświadczenie wieloletnie przekazuje uczestnikom szkoleń Jean Bos.

W lutym 2006 r. pojechałem do Hotelu Farmona i tam pracowałem do sierpnia 2007 r. W międzyczasie czyli w czerwcu 2007 r. otworzyłem Akademię Kuchni Molekularnej.

Jean Bos jest:
- Mistrzem Kucharskim Francji oraz Belgii
- Członkiem Kapituły Klubu Szefów Kuchni Polskiej
- Członkiem Euro-Toques
- Członkiem WACS
- Członkiem V K D - Niemcy

Jest laureatem licznych konkursów m.in.: Mistrzostwo Belgii w latach 1985, '87, '88 r.,
Zdobycie pierwszego miejsca na - Mistrzostwach Europy w Jugosławi 1982r.
III miejsce na Mistrzostwach Świata w kuchni zimnej w Hiszpani 1988r.
II miejsce na Mistrzostwach Świata w potrawach z ryb i owoców morza we Francji 1992r.
III miejsce na Leipziger Preis der Koche 2005r, Konkurs Europejski.

.