Jean Alfons Ange Bos Szef kuchni, ma 50 lat, pochodzi W latach 1974-87 pracował w kuchni pałacu królewskiego w Brukseli, jako szef kuchni dla króla Baudouina I i jego małżonki Fabioli jak sam wspomina najczęściej na stole królowała jagnięcina oraz świeże ryby. Ponadto często towarzyszyłem królewskiej parze podczas oficjalnych wizyt, gdzie musiałem prezentować swoje umiejętności kulinarne, a było ich ponad 260. W latach 1975-1987r przez trzy miesiące w ciągu roku pracowałem w pałacu prezydenckim u Prezydenta Habiyaraami w Ruandzie gdzie w ekstremalnych warunkach musiałem przygotowywać uroczyste kolacje dla Prezydentów różnych państw. Pod koniec lat 80 pracowałem u boku najbardziej znanej osoby z świata kulinarnego, Paul Bocuse który wytłumaczył i pokazał na czym tak naprawdę polega sztuka kulinarna. W marcu 2002r. przez blisko pół roku byłem szefem kuchni w Hotelu Haffner w Sopocie, gdzie pozwoliło Jeanowi Bos poznać naszą kuchnie staropolską. W 2002r. w Mistrzostwach Polski w potrawach z dziczyzny, grzybów i owoców leśnych zdobyłem drugie miejsce. W tym konkursie zaprezentowałem potrawę o nazwie „Pieprz zająca w kurtce z sarniny z sosem z niebieskich jagód w najwspa-nialszej dekoracji jesiennej." We września 2003r. poznałem Włodzimierza Janowicza który zaproponował mi posadę dyrektora d/s gastronomii w Pałacu Wiejce koło Skwierzyny. Przez blisko rok czasu pracowałem nad otwarciem pałacowej kuchni. W lutym 2006 r. pojechałem do Hotelu Farmona i tam pracowałem do sierpnia 2007 r. W międzyczasie czyli w czerwcu 2007 r. otworzyłem Akademię Kuchni Molekularnej. Jean Bos jest: Jest laureatem licznych konkursów m.in.: Mistrzostwo Belgii w latach 1985, '87, '88 r., |
|